Menurut Zulfaizan Mansor (2020),usahawan dan pakar pelaburan terkenal, Norizam Tukiman akhirnya membuktikan bahawa dia bukan ‘cakap kosong’ untuk membeli pasukan bola sepak Kelantan.

Ia selepas Norizam atau lebih dikenali sebagai Zamsaham bakal menandatangani perjanjian penjualan saham dengan Team Red Warriors (TRW) Sdn Bhd pada satu majlis di Kota Bharu, esok.

Difahamkan keputusan positif itu dicapai selepas perbincangan antara Zamsaham dan Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) di Kota Bharu, hari ini.

Berdasarkan jemputan media daripada pihak sekretariat media KAFA, turut sama berlangsung esok adalah majlis pembayaran gaji dan pegawai pasukan TRW.

Semalam, Berita Harian melaporkan Zamsaham sudah mendapat restu daripada ibunya mengenai hasrat mahu membeli pasukan Kelantan.

Kadang2 penyokong atau peminat bola sepak, tidak faham dan tidak tahu untuk membezakan KAFA dengan TRW?

Perbezaan KAFA dan TRW

Menurut Alawi Mohd Rashid Penasihat Undang-Undang KAFA (2020), menyatakan pada surat pekeliling Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bertarikh 21/2/2020 Ruj: FAM/CL/SMR/AS/VN/2020/023 telah meletakkan syarat bahawa hanya kelab bola sepak sahaja yang layak menyertai pertandingan AFC / Liga Super Malaysia / Liga Perdana Malaysia bagi musim 2021.

FAM juga telah telah mengeluarkan panduan “Pelan Pemisahan Kelab Bola Sepak” yang mana setiap persatuan bola sepak perlu mematuhinya sebelum September 2020.

2- Arahan ini bermaksud bahawa setiap pasukan bola sepak di bawah persatuan negeri termasuk KAFA mesti menubuhkan “Kelab Bola Sepak” untuk menyertai pertandingan Liga, FA Cup dan juga Malaysian Cup dan kelab ini hendaklah diswastakan kepada pihak lain.

3- KAFA telah membuat persiapan dan telah menyerahkan kepada FAM kesemua dokumen-dokumen yang diperlukan untuk penubuhan kelab bola sepak tersebut dan nama kelab yang dicadangkan adalah “Kelab Bola Sepak Kelantan” [Kelantan Football Club]. Kelulusan kelab ini akan dimaklumkan oleh FAM dalam bulan September 2020.

4. KAFA juga telah menubuhkan satu syarikat iaitu ‘Team Red Warriors Sdn. Bhd.” di mana syarikat ini diberi hak dan tanggungjawab untuk mengendalikan dan menguruskan Kelantan FC tersebut.

5. Dengan ini maka KAFA dan juga Kelantan FC akan terpisah dan masing-masing mempunyai Legal Entity yang berbeza di mana KAFA tidak lagi mempunyai apa-apa hak dan tanggungjawab ke atas Kelantan FC dan Kelantan FC juga tidak mempunyai apa-apa kaitan lagi dengan KAFA. Kelantan FC sebagai satu entity yang baru juga tidak terikat dengan bebanan hutang-hutang KAFA secara amnya.

6. Peranan KAFA selepas ini hanyalah melibatkan aktiviti-aktiviti pembangunan bola sepak seperti, antara lain, menganjurkan pertandingan Liga Tempatan antara persatuan bola sepak jajahan, pertandingan bawah umur, kerjasama dengan MSSK, klinik bola sepak dan lain-lain.

7. Manakala peranan syarikat Team Red Warriors Sdn. Bhd. adalah menguruskan Kelantan FC secara keseluruhannya termasuk mencari pemain-pemain, jurulatih, penggajian, membayar kos-kos pengurusan pasukan, perlawanan dan sebagainya.

8. Isu yang timbul dalam seminggu dua ini berkenaan penjualan pasukan bola sepak pada hakikatnya adalah penjualan dan pengambilalihan syarikat Team Red Warriors Sdn. Bhd., bukannya pengambilalihan dan penjualan KAFA itu sendiri.

Mana-mana pihak yang ingin membeli dan mengambil-alih pasukan bola sepak Kelantan hendaklah membeli saham-saham dalam syarikat tersebut dan seterusnya mendapat hak untuk menguruskan Kelantan Fc dalam pertandingan musim 2021.

Apabila ini berlaku maka pihak berkenaan akan mempunyai hak dan kuasa sepenuhnya ke atas Kelantan FC tanpa penglibatan KAFA lagi.Semoga penjelasan ini dapat membantu semua pihak dalam memahami perkembangan terkini.

Sumber :

Zulfaizan Mansor. (2020, September 2). Zamsaham sah beli TRW. BH Online. https://www.bharian.com.my/sukan/bola/2020/09/727205/zamsaham-sah-beli-trw
BERNAMA. (2020, August 28). KAFA serah dokumen tubuh Kelantan FC. BERNAMA. https://www.bernama.com/bm/news.php?id=1874553
Norizam Tukiman. (2020). ZAMSAHAM | Facebook. https://www.facebook.com/zamsaham

By Muhammad Soulhiey Zeckry

zeckry.net merupakan Rakan Penyelidik Nusantara (RPN) untuk pembangunan dan perkembangan Sains Sosial [Pengajian Islam, Bahasa Arab dan Perundangan Syariah] di Nusantara. [[Perkhidmatan]]Guaman Syarie, Pengurusan Harta Islam, Editorial dan Perujuk Amanah Raya Berhad (ARB). PENAFIAN : Tidak semestinya tulisan dalam laman ini adalah pandangan muktamad penulis. SOKONGAN PADU :>>>Tabung Muallaf 50 Sen Sehari>>>

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.