3 Perkara Penting Menulis Abstrak

3 perkara penting menulis abstrak

3 perkara penting menulis abstrak

Kali ini zeckry.net mencatatkan mengenai hal-hal berkaitan dengan penyelidikan dan beberapa langkah penting dalam penulisan kajian ilmiah atau tesis.

Tips kali ini penting dalam penulisan kajian ilmiah yang dipanggil abstrak.

3 Cara Penting Menulis Abstrak

 

1-Abstrak hendalah ditulis dalam dua bahasa iaitu Bahasa Melayu dan diikuti oleh terjemahannya dalam Bahasa Inggeris di halaman yang berikutnya.

2-Abstrak mestilah ringkas dan padat ditulis dalam satu paragraf serta tidak melebihi 300 patah perkataan dalam satu halaman sahaja.

Abstrak tidak sama dengan sinopsis atau ringkasan tesis.

3-Mesti mengandungi masalah yang hendak diselesaikan, cara penyelesaian, proses penyelidikan dan keputusan yang diperolehi.

Sekiranya kajian yang dibuat dalam Bahasa Inggeris, abstrak hendaklah dalam bahasa tersebut dan dikuti dengan terjemahannya dalam Bahasa Melayu.

 

Ada beberapa contoh disini :

Contoh 3 Perkara Penting Menulis Abstrak

Kajian ini membincangkan nilai-nilai Tasamuh dan persepsi pelajar-pelajar bukan Islam di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) terhadap undang-undang jenayah Islam. Signifikan kajian ini adalah kerana undang-undang jenayah Islam sering dilihat dari aspek hukumannya sahaja. Manakala aspek-aspek tasamuhnya jarang diketengahkan. Hal ini sedikit sebanyak menimbulkan persepsi negatif dalam kalangan bukan Islam terhadap undang-undang jenayah Islam.

 

Oleh itu, abstrak dapat memudahkan kita dalam membuat kajian ilmiah, makalah dan skripsi. Dengan abstrak, semua perkara penting kita menemui dari awal sehingga menghindari penulisan karya ilmiah tersasar jauh dari pokok perbincangan yang telah ditetapkan sebelum ini terletak pada abstrak.

Perlu diingatkan, abstrak sebagai pemudah cara bagi pembaca jurnal atau artikel ingat 3 perkara penting menulis abstrak tadi kerana semua point-point penting telah dijelaskan pada awal sehingga kesimpulan. Pembaca akan lebih mudah membayangkan apa saja isi dari karya ilmiah tersebut.

Selain itu, jika abstrak disusun dengan menarik, sudah tentu menarik minat pembaca untuk mengetahui lebih lanjut. Abstrak juga seumpama kulit buku. Jika tidak menarik, pasti pembaca akan malas untuk membaca isi keseluruhan dari karya ilmiah tersebut

Tuntasnya, ingat dulu 3 perkara penting menulis abstrak kita akan bincang apa kelebihannya pada posting akan datang.

Cara Buat Assignment Terbaik

cara buat assignment terbaik

cara buat assignment terbaik

cara buat assigment terbaik merupakan persoaln yang srg ditanya di laman ni, Oklah berdsrkan pglamn saya sebagai pelajar dulu. Kali ni saya cuba berkongsi pdgan untuk pelajar-pelajar Open University Malaysia yang telah hubungi Dewan Az-Zeckry. Tips ini memang untuk sahabat2 yang sedang menyiapkan assigment msg2 tiba-tiba didapati mark kurang yang diharapkan atau rasa tidak setimpal.

Pd pandangan peribadi sy, cara buat assignment terbaik dgn kata lain utk dapatkan markah assignment yang tinggi,

1-Banyakkan buat rujukan di library

2-Kurangkan guna pak cik google atau sumber wikipedia (boleh guna untuk kita dapatkan gambaran awal tentang kehendak soalan tu kita boleh baca je lah. Maknanya tidak bergantung 60% sumber dari pak cik google ni.

3-Banyakkan bacaan dr kitab2 dan berkampung je lam library yang terdekat,

4-Baca dan buat ayat atas pemahaman dr bacaan kita td.
5-Kadang2 soalan nampak mmg sgt mudah, tp pemeriksa juga boleh perangkap kita dengan lebih senang dikuatiri berlaku pertindihan atau plagiat yang menyebabkan markah dipotong.

6-Kalau nak juga guna pak cik google boleh masuk dan buat carian kat google scholar atau coursehero atau Scribd sampai buat tesis kita gunakan.

Cara buat assigment terbaik ni berdsrkan pglaman masa dulu2 sy pernah beberapa kali dapat full mark tuk assignment, jd gunakan tips tu..insyallah, sbb sy dulu lalui pglaman sehingga ada subjek yang ditegur krn byk sgt dr goolge. Sejak tu sy guna library, buku2, keratan akhbar, forum dan pelbagai lagi.

Ok itulah antara cara buat assigment terbaik punya nanti sy akan bincangkan lagi tip2 ni agar ia dijadikan panduan.

Seterusnya tips utk menjawab soalan esei pada bhg B & C kalau boleh juga ktia masukkan rujukan yg kita ingat sprt buku, artikel, al-quran & hadis), fakta yg tepat, ada kena mgena dgn masa kini.

Tips hasilkan esei terbaik : banyakkan membaca sama ada modul kita sendiri, surat khabar (ruangan pendapat, tulisan penulis2 hebat), tgk berita sll utk dptkn info terkini, baca artikel dgn byk supaya dapat bina ayt yg mantap.

Esei :
-Fakta yg tepat
-Rujukan yg sah
-Pmbinaan ayat yg baik

Manakala, bg yg ada ambil bahasa arab pula, cara buat assigment terbaik boleh rujuk ke  pautan ni, KLIK DI SINI 

Sebelum ni, sy ada buat catatan cara penulisan ilmiah anda blh juga baca utk memahami kaedahnya

Kesimpulannya, tak ada sesuatu tu dikatakan mdh kalau diri kita sendiri yg x ada usaha, walaupun kita mulakan dgn bertanya pelajar yang senior. Persoalan cara buat assignment terbaik ni terjawab apabila kita suka bertanya dan cuba untuk usaha bg mantap. Elakkan diri daripada salin bulat2 ayat dari laman tertentu atau buku gunakan ayat sendiri mengikut pmhan apa yg kt bc.

 

1 2 3 4 5 10