Cara Buat Assignment Terbaik

cara buat assignment terbaik

cara buat assignment terbaik

cara buat assigment terbaik merupakan persoaln yang srg ditanya di laman ni, Oklah berdsrkan pglamn saya sebagai pelajar dulu. Kali ni saya cuba berkongsi pdgan untuk pelajar-pelajar Open University Malaysia yang telah hubungi Dewan Az-Zeckry. Tips ini memang untuk sahabat2 yang sedang menyiapkan assigment msg2 tiba-tiba didapati mark kurang yang diharapkan atau rasa tidak setimpal.

Pd pandangan peribadi sy, cara buat assignment terbaik dgn kata lain utk dapatkan markah assignment yang tinggi,

1-Banyakkan buat rujukan di library

2-Kurangkan guna pak cik google atau sumber wikipedia (boleh guna untuk kita dapatkan gambaran awal tentang kehendak soalan tu kita boleh baca je lah. Maknanya tidak bergantung 60% sumber dari pak cik google ni.

3-Banyakkan bacaan dr kitab2 dan berkampung je lam library yang terdekat,

4-Baca dan buat ayat atas pemahaman dr bacaan kita td.
5-Kadang2 soalan nampak mmg sgt mudah, tp pemeriksa juga boleh perangkap kita dengan lebih senang dikuatiri berlaku pertindihan atau plagiat yang menyebabkan markah dipotong.

6-Kalau nak juga guna pak cik google boleh masuk dan buat carian kat google scholar sampai buat tesis kita gunakan.

Cara buat assigment terbaik ni berdsrkan pglaman masa dulu2 sy pernah beberapa kali dapat full mark tuk assignment, jd gunakan tips tu..insyallah, sbb sy dulu lalui pglaman sehingga ada subjek yang ditegur krn byk sgt dr goolge. Sejak tu sy guna library, buku2, keratan akhbar, forum dan pelbagai lagi.

Ok itulah antara cara buat assigment terbaik punya nanti sy akan bincangkan lagi tip2 ni agar ia dijadikan panduan.

Seterusnya tips utk menjawab soalan esei pada bhg B & C kalau boleh juga ktia masukkan rujukan yg kita ingat sprt buku, artikel, al-quran & hadis), fakta yg tepat, ada kena mgena dgn masa kini.

Tips hasilkan esei terbaik : banyakkan membaca sama ada modul kita sendiri, surat khabar (ruangan pendapat, tulisan penulis2 hebat), tgk berita sll utk dptkn info terkini, baca artikel dgn byk supaya dapat bina ayt yg mantap.

Esei :
-Fakta yg tepat
-Rujukan yg sah
-Pmbinaan ayat yg baik

Manakala, bg yg ada ambil bahasa arab pula, cara buat assigment terbaik boleh rujuk ke  pautan ni, KLIK DI SINI 

Sebelum ni, sy ada buat catatan cara penulisan ilmiah anda blh juga baca utk memahami kaedahnya

Kesimpulannya, tak ada sesuatu tu dikatakan mdh kalau diri kita sendiri yg x ada usaha, walaupun kita mulakan dgn bertanya pelajar yang senior. Persoalan cara buat assignment terbaik ni terjawab apabila kita suka bertanya dan cuba untuk usaha bg mantap. Elakkan diri daripada salin bulat2 ayat dari laman tertentu atau buku gunakan ayat sendiri mengikut pmhan apa yg kt bc.

 

Cara Mudah Buat Assigment Bahasa Arab OUM

Apakah cara paling mudah siapkan assigment atau tugasan Bahasa Arab atau Pengajian Islam OUM ? Mesti ramai yang cari kata kunci ini di google melalui handphone dan website kan..

Cara mudahnya begini..

1- Sekurang-kurangnya mesti ada asas dalam bidang Nahu/Soraf/Balaghah (ilmu alat bahasa Arab)

2- Selalu membaca artikel/buku dalam Bahasa Arab untuk membiasakan gaya bahasa penulisan

3-Pernah melalui peperiksaan dalam bahasa Arab seperti SMA/SMU/STU/STAM

4-Selalu buku kamus arab-melayu atau sebaliknya..

Ermmm (termenung juga dengan perkara di atas) so cam ne yang tiada masa dan kurang mahir dengan empat perkara di atas atau buntu dan keadaan dilema dengan Pengajian Islam di OUM apabila ada subjek Bahasa Arab Komunikasi I & II.

Jika anda golongan yang kekurangan masa sibuk dengan kerja maklumlah pelajar OUM ni memang Universiti orang yang sedang bekerja. Kami boleh bantu anda untuk menyediakan draf assigment dengan mengambil upah siapkan assigment dalam bahasa arab http://zeckry.net/2016/10/07/khidmat-upah-buat-assignment-bahasa-arab-oum/

 

Selain itu kami sedia membekalkan perkhidmatan menyiapkan assignment dalam Jurusan Pengajian Islam seperti Usul Fiqh, Ulum Hadis dan berkaitan dengan pengajian Islam
http://zeckry.net/2016/10/06/perkhidmatan-menyiapkan-assignment-jurusan-pengajian-islam/

Untuk tempahan sekurang-kurangnya dua bulan sebelum due date assigment dan untuk kali khidmat ini akan ditutup pada 30 Jun 2017

Sekiranya berminat hubungi segera SMS/Whatsapp 01111 555 019 sebelum perkhidmatan ini ditutup.

Hargailah masa lapang anda sebelum mengalami kesempitan masa..