Peganglah Al-Quran Sebelum Terlambat

Peganglah dan bacalah al-Quran sebelum kita terlambat..

Menyayat Hati: Perbualan Jururawat dan Pesakit

Pesakit: “Abang jururawat, best bekerja di hospital? Dah lama ke kerja sini?”

Abang misi:→ “Bolehlah. Nak kata best, ada juga stressnya. Tapi, selama 5 tahun kerja di sini, dapat banyak pengalaman yang bernilai yang orang luar di sana takkan dapat rasa.”

Pesakit: “Apa yang best sangat tu? Nurse-nurse lawa-lawa eh?”

Abang misi: →”Bukan. Tu tak best. Ada yang lagi best.”

Pesakit: “Wah, apa dia?”

Abang misi: →”Di sini setiap hari saya lihat pesakit meninggal dunia. Kerja saya uruskan kencing berak mereka, bersihkan mereka hinggalah ke urusan jenazah.

→ Apa yang saya lihat sepanjang saya bekerja di hospital ni, betapa ramainya di antara mereka yang sudah meninggal..sebelum meninggal meminta-minta sama ada dari waris atau jururawat untuk pegang naskhah al-Quran.

→ Ada yang tak boleh baca, ada yang suruh kami bacakan. Ada juga yang tidak sempat sentuh al-Quran, tak sempat baca al-Quran, Allah telah pun mengambil nyawa mereka. Bila dibacakan sahaja al-Quran pada mereka, berlinangan air mata.

→Saya lihat betapa orang-orang yang berada di akhir nafas, majoriti nak sangat sentuh al-Quran. Kalau boleh, nak mati dengan peluk al-Quran. Pengalaman-pengalaman yang saya lalui di sini buat hati ini insaf. Sedar satu perkara yang sangat penting.”

Pesakit: “Hm. Apa dia?”

Abang misi: →”Apa yang kita biasa pegang ketika kita masih sihat, apa yang kita biasa baca dan belai ketika masih hidup gembira ketika tak datangnya sakit…itu jugalah yang kita akan dapat pegang dan sentuh di akhir hayat.

Jika kita selalu pegang handphone di tangan setiap masa, sibuk dengan gajet di tangan dan lalai kerananya, agak-agak di akhir hayat kita nanti…

dapatkah kita sentuh dan pegang al-Quran? Sedangkan tangan kita tak biasa pegang al-Quran, sehari sekali pun susah nak belai dan belek al-Quran apatah lagi membaca atau mentadabburnya…Allah…Allah…

Sungguh, kita dah tak perlu handphone atau gajet di akhir nyawa kita..kita sangat memerlukan al-Quran…barulah kita sedar masa itu apa yang dah kita rugi…Allah..Allah…”

Pesakit: “(menitis air mata…..) Abang..bacakan saya al-Quran…saya tak boleh baca..buta tajwid… ”

Abang misi tersenyum. Dikeluarkan al-Quran mini dari kocek bajunya.

Hampir 9 dari 10 pesakit yang beragama islam yang berada di katil hospital lazimnya memaparkan wajah penuh kesalan serta menyesal, menyesal dan menyesal tak ambil peluang untuk membaca Quran ketika sihat dan berpeluang? Wajah2 gerun dan seram bila ambang maut mendekati?

◆ Anda yang sihat yang membaca posting ini belum terlambat dan pintu taubat luas terbuka untuk kita memulakan sesuatu saat …

.. Ingatan utk saya & semua
YANG…..

Yang singkat itu – “waktu”
Yang menipu itu – “dunia”
Yang dekat itu – “kematian”
Yang besar itu – “hawa nafsu”
Yang berat itu – “amanah”
Yang sulit itu – “ikhlas”
Yang mudah itu – “berbuat dosa”
Yang susah itu – “sabar”
Yang lupa itu – “bersyukur”
Yang membakar amal itu – “mengumpat”
Yang ke neraka itu – “lidah”
Yang berharga itu – “iman”
Yang mententeramkan hati itu – “teman sejati”
Yang ditunggu Allah S.w.t itu -“taubat”

(Imam Al Ghazali)

Kelas Mengaji Seberang Jaya Untuk Wanita Dewasa

Kelas Mengaji Seberang Jaya Untuk Wanita Dewasa

Kelas Mengaji Seberang Jaya Untuk Wanita Dewasa

AT-TARTIL CENTRE menyediakan Kelas Khas mengaji Al-Quran bagi dewasa (muslimat) dan secara personal/berkumpulan berkonsepkan belajar dan mengajar secara bertalaqqi dengan cepat dan berkesan walaupun sebelum ini ZERO hingga pandai baca quran. Bagi yang berada di Tasek Gelugor atau Seberang Jaya. Pulau  Pinang.

 

 

-Terbuka kepada semua golongan Dewasa Wanita yang langsung tidak dapat membaca Al-Quran dengan baik dan tidak faham kandungan Al-Quran.

-Keutamaan adalah mereka yang benar-benar Ikhlas dan berminat untuk belajar sehingga KHATAM untuk mendapatkan Sanad Riwayat Al-Hafs dan sehingga dapat
mengajar.

Pengalaman kami , dalam masa sebulan atau kedua bulan atau dalam masa 50 Jam lancar membaca Al-Quran walaupun sebelum ini tidak pandai langsung.

Modul yang mesti dicapai :

-Makhraj Huruf
-Sifat Huruf
-Tajwid
-Talaqqi
-Memahami Bahasa Quran (Bahasa Al-Quran)

Kami menemui cara termudah dan paling ampuh menguasai bacaan Quran berdasarkan
perguruan dalam bidang Al-Quran dengan syeikh arab.

Kelas Mengaji Seberang Jaya Untuk Wanita Dewasa

Pengambilan Pelajar Baru Secara Personal/Berkumpulan Sekitar 2-5 Orang dalam satu2 masa samada untuk MUSLIMAT SAHAJA .

Kelebihan Belajar Di At Tartil Center

-Lebih selesa kerana belajar dalam kelompok yang kecil.
-Kaedah Pengajian lebih santai dan efektif
-Lebih fokus kerana mungkin anda seorang.
-Tiada segan silu walaupun tidak pandai
-Pengajian lebih KHAS.
-Method Ayyu Soal (Soal Jawab) dibuka sekiranya tidak faham/tidak jelas.
-Motivasi secara santai.
-Method lebih kepada Muhibbah.
-Alat bantuan mengajar secara intensif.

Kenapa memilih AT TARTIL CENTRE ?

-Guru Berpengalaman Yang Bertalaqqi Dengan Syeikh Arab
-Guru Sepenuh Masa, tauliah Majlis Agama Islam Pulau Pinang, lepasan Universiti Timur Tengah.
-Pengajian lebih komited
-Sijil Talaqqi diberikan kepada yang belajar hingga khatam.
-Tamat belajar,kami jamin anda boleh mengajar bermula untuk anak atau keluarga
terdekat yang
akan merapatkan silaturrahim dan muhibbah.
-Kaunseling secara personal untuk bincang apa jua dalam bidang agama dan
perubatan Islam.
-Kursus Khas untuk mereka yang khatam untuk mendapatkan sanad riwayat al-hafs
dan boleh mengajar (kursus belajar dan mengajar)

Bagaimana untuk mengikuti Kelas Mengaji Di Seberang Jaya Untuk Wanita Dewasa

**TERTAKLUK PERUBAHAN MASA DAN PENJADUALAN (datang/call untuk bincang jadual)

Apakah kelebihan belajar di AT TARTIL CENTER?

-Pendedahan Cara Wakaf, Kelancaran, Kefasihan dan memahami apa yang dibaca dan dapat amalkan kandungan dalam Al-Quran.
-Pendedahan asas Sains Islam sebagaimana disebut dalam Al-Quran.
-Lancar dan Fasih membaca Al-Quran.
-Mendidik generasi agar sentiasa mengamalkan ajaran Islam sebenar untuk dicontohi.
-Motivasi cintakan Al-Quran dan sesi khidmat nasihat dan PERUBATAN AMPUH khas bagi masalah SAKA/SIHIR/HASUTAN/TEKANAN/GANGGUAN makhluk halus.
-Pemahaman Bacaaan

Apakah sistem yang digunakan oleh AT TARTIL CENTER?

-Mana-mana sistem/modul adalah sama, tetapi kami cuba menambahkan sistem tersedia ada
berdasarkan pengalaman kami dalam bidang ini setelah 15 tahun mengajar Al-Quran.

-Modul yang kami cipta sendiri untuk cepat dan lancar serta tepat bacaan
seperti orang arab.

AT TARTIL CENTER, TAMAN SUTERA SEBERANG JAYA dan cawangan kami di GUAR PETAI 

Hubungi Segera Kelas Mengaji Seberang Jaya Untuk Wanita Dewasa untuk penjadualan 04-5737810 atau 013-4963005