pandemik

Evolusi teknologi pengangkutan membolehkan manusia bergerak dari satu benua ke benua yang lain dengan pantas, juga merupakan faktor penyumpang merebaknya wabak penyakit berjangkit seperti, virus Zika, Sindrom Pernafasan Ankut Teruk (SARS) dan Convid 19 yang telah meragut banyak nyawa. Fenomena ini merupakan salah satu daripada wabak yang mengancam manusia seperti wabak Japanese Encephalilts (E) dan virus Nipah. Penyakit virus Zika yang melanda negara-negara seperti Portugal, Timur Tengah, China, Perancis, Rusia, India Papua New Guinea, Peru dan Sepanyol disebabkan sejenis virus yang dipindahkan terutamanya oleh nyamuk Aedes. Manakala wabak Ebola, Malaria Kolera, HIV, dan yang terbaru SARS yang berpunca daripada coronavirus. (World Health Organization, 2017)

Malapetaka akibat wabak sebegini memberi kesan yang mendalam kepada negara dari segi ekonomi, pembangunan dan kesihatan. Dalam usaha membendung wabak ini dan mencari penawar, saintis dalam bidang sains bio perubatan ini sedang bertungkus lumus mendiagnos, menganalis dan menjalankan ujian saintifik bagi menghapuskan wabak penyakit berjangkit. Jangkitan boleh berlaku sama ada menerusi darat, air yang tercemar dan juga makanan atau secara tidak langsung seperti gigitan serangga terutamanya nyamuk dan kutu (Estidotmy, 2003 :10-11).

Masalah jangkitan penyakit berjangkiti ini semakin serius dan kerap berlaku apabila manusia mula melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti dagangan yang memerlukan mereka mula bergerak daripada satu kawasan ke satu kawasan. Biasanya, manusialah yang menjadi penyebab kepada merebaknya sesuatu penyakit. Manusia menjadi sumber utama penyebaran penyakit berjangkit terutamanya bila mereka berhubungan dengan populasi yang tidak mempunyai imunisasi bagi wabak jangkitan sesuatu penyakit. Faktor inilah menyebabkan berlakunya wabak (perebak secara tiba-tiba sesuatu penyakit) dan pandemic (perebak secara tiba-tiba sesuatu penyakit melangkaui suatu kawasan geografi (Estidotmy,2003: 10-11),

Secara umumnya, kehidupan manusia kini jauh lebih baik daripada zaman dahulu. Bagaimanapun kemajuan dan pemodenan dalam pelbagai aspek kehidupan terutamanya melibatkan sains dan teknologi ini nampaknya masih belum mampu menyelamatkan manusia.

Daripada dijangkit penyakit-penyakit yang berbahaya. Lebih berbahaya lagi sekarang, kecanggihan dalam bidang sains dan teknologi kini telah menyebabkan mereka tidak bertanggungjawab menjadikan virus yang menjadi punca sesuatu wabak sebagai senjata atau dikenali sebagai senjata biologi. Justeru, mencegah lebih baik berubat demi menjamin kesihatan yang baik.

Kini, Penularan virus Koronavirus (COVID-19) yang semakin membimbangkan, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengkategorikan situasi itu sebagai pandemik. Apa itu pandemik? Untuk memahami apakah maksud di sebalik terma itu, berikut penjelasan makna di sebalik tiga terma yang menggambarkan situasi penularan wabak iaitu pandemik, endemik dan epidemik.

Pandemik

Istilah pandemik merujuk kepada wabak yang menyerang dalam skop lebih besar dan tidak terhad kepada sesuatu komuniti atau daerah semata-mata. Wabak ini akan mengancam kawasan yang lebih luas seperti sebuah negeri, negara, benua atau mungkin juga seluruh dunia jika dibiarkan melarat.

Pandemik bermula daripada penularan wabak di peringkat epidemik yang merebak secara meluas sehingga tidak dapat dikawal dan mampu membunuh ramai orang dalam masa singkat.

Selain itu, kita juga perlu memahami sekiranya sesuatu wabak itu berada pada peringkat endemik dan
menyerang satu negara misalnya, tetapi berada dalam keadaan terkawal, wabak itu tidak akan dikategorikan sebagai satu pandemik.

Antara pandemik yang pernah berlaku adalah wabak Antonine, wabak Jusne serta ‘The Black Death’ yang dipercayai membunuh puluhan juta orang sekitar abad ke 14.

Pada ketika ini, satu-satunya pandemik yang sedang berlaku adalah penyakit HIV/AIDS yang diramalkan mampu mengorbankan sehingga 100 juta orang pada tahun 2025 kelak.

Selain itu, krisis Koronavirus (COVID-19) yang menghantui seluruh negara ketika ini juga telah diklasifikasikan sebagai penularan wabak pandemik oleh WHO.

Endemik

Endemik merujuk kepada penyakit atau wabak yang sentiasa wujud di sesuatu kawasan atau daerah tertentu. Ini termasuk penularan wabak dalam skop yang lebih besar seperti melibatkan sebuah negara. Perkara ini juga membawa makna kepunyaan atau berasal daripada sekumpulan manusia di sesuatu tempat tertentu.

Penyakit malaria yang menyerang kawasan-kawasan di benua Afrika satu ketika dulu adalah antara endemik yang mengancam dunia. Tiga negara dalam dunia yang merekodkan wabak endemik paling tinggi adalah Republik Congo, Madagascar dan juga Peru. Endemik lain yang tercatat dalam sejarah termasuk penyakit demam kuning dan malaria di Congo; wabak bubonik di Madagascar; dan wabak demam kuning, malaria dan demam denggi di Peru.

Epidemik

Merujuk kepada Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), epidemik membawa maksud penyakit berjangkit yang mudah merebak dalam kalangan penduduk sesuatu kawasan pada waktu yang sama.

Epidemik juga membawa maksud wabak yang menyerang sekumpulan manusia atau komuniti.

Terma ini digunakan sekitar tahun 1600 apabila berlakunya wabak dalam kelompok komuniti membabitkan orang Greek dan istilah itu masih kekal sehingga hari ini.

Contoh wabak epidemik yang melanda negara kita ialah serangan virus nipah yang menyerang komuniti di daerah Kinta, Perak pada tahun 1998.

Rujukan :

Zeckry, M. S. (2020, March 24). Kronologi COVID-19 di Malaysia • Muhammad Zeckry. Muhammad Zeckry. http://zeckry.net/2020/03/24/cam-ne-kronologi-covid-19-di-malaysia/
Fauzi, S. (2020, Mac). Fahami Perbezaan Epidemik, Endemik dan Pandemik | Astro Awani. http://www.astroawani.com/berita-malaysia/fahami-perbezaan-epidemik-endemik-dan-pandemik-233401
Norita Md Norwawi, Mohd Radhi Ibrahim, Muhammad Widus Sempo, Mashita Sulaiman, Latifah Abdul Latif, & Universiti Sains Islam Malaysia. (2018). Sains Islam. Penerbit USIM Press, Institut Sains Islam.
Berita Harian, O. (2020, March 17). Kronologi COVID-19 di Malaysia. BH Online. https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/03/666122/kronologi-covid-19-di-malaysia

By Muhammad Soulhiey Zeckry

Merupakan seorang pengkaji, penulis dan pendakwah yang sentiasa mencari cahaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.