Kelantan FC bakal disenaraikan Bursa Saham

Zamburger atau lebih dikenali sebagai ZamSaham yang secara rasminya telah memiliki saham 100% The Red Warrior Sdn Bhd sebuah syarikat yang mengendalikan pasukan Kelantan FC. Pengalaman luas dalam bidang pelaburan di Malaysia yang merupakan anak jati Johor Darul Takzim.

Kelantan FC bakal disenaraikan di bursa saham ? Secara analoginya, melalui pertanyaan difacebooknya kepada penyokong-penyokong Kelantan FC Adakah mustahil cita-cita pasukan TRW Kelantan FC disenaraikan di pasaran saham?.

Menurut Zamsaham (2020) di dalam dunia saham,apa sahaja boleh disenaraikan, diapung sahamnya dengan mengemukakan contoh seperti berikut :

Syarikat Jual Nasi Lemak, Old Town pernah listed dengn nilai RM1.6billion,

Syarikat #OldChangkee yg menjual Karipap di Singapore bernilai RM400juta,

Syarikat Condom Karex RM850juta,

Jual Kondom pun IPO,

Pembuat ZIP seluar baju YKK bernilai RM24billion.

Jual tukul besi dan alat perkakas DIY,MR DIY pun bakal IPO dengan nilai RM10Billion

Pasukan bola Sepak misalnya, apa yg disenaraikan kt pasaran saham?

1.Manchester United Nilai semasa RM10billion

2.As Roma nilai semasa RM1.2billion

3.Real Madrid RM6billion

4.Juventus RM5billion

5.Bali United Indonesia bernilai RM300juta, kalau indon pun boleh IPO,takkan lah kita Kelantan FC tak boleh plan saham ?Ingat,IPO itu bukan secara tiba-tiba tapi ianya dirancang awal dan bukan omong kosong.

Apakah kelebihan kalau saham diapungkan?

1.syarikat akan lebih telus,segala hal berkaitan akaun akan dibentangkan pada AGM dan semua pemegang saham boleh semak dan ajukan pertanyaan.

2.Tentunya bukan sahaja bersorak,tetapi lebih dekat kerana sorak atas kapasiti sebagai pemilik bersama.nama korang ada dalam list sebagai shareholder.

3.Kecairan,Peminat boleh jual saham atau beli saham anytime.Maksudnya sesiapa sahaja boleh beli saham dengan modal serendah RM1000 jika harga sahamnya ditawarkan pada IPO nanti harganya RM1.00.1000 unit saham X RM1.00 modal adalah RM1,000. Ini adalah contoh kiraan jika harga semasa IPO ditawarkan adalah RM1.00

4.Jemputan hadir ke Mesyurat Agung Tahunan AGM,bila dah jadi shareholder,semua penyokong Kelantan boleh pilih sendiri CEO Kelab Pasukan Bola Sepak Kelantan FC,boleh sahaja ajukan permintaan untuk kekalkan seseorang coach.

5.Profesionalism, bila Pasukan Bola diapungkan,tentunya hal pengurusan dan kewangan,kalau ko nampak ada penyelewengn boleh sahaja pakat ramai2 buat EGM dan tendang manager2 yg menyeleweng tu.

6.Modal dari pengapungan saham adalah lebih baik dari meminjam duit bank sebab bnk tetap akan mintak loan dan interest dalam keadan senang atau sukar.Jauh berbeza dengan konsep saham yg lebih adil berdasarkan konsep pemilikkan entiti perniagaan atau pasukan bola sepak kesayangan.ada yg tanya,kenapa aku bodoh pergi bayar hutang lapuk RM6.8juta KAFA?ya,aku memang bodoh, tapi aku tahu apa yg aku buat.

Kalau nak jelas ,bacalah kisah Bagaimana Tan Sri Tony Fernades beli syarikat RM1.00 dengan hutang RM40juta,tak sampai 5 tahun tahun berjaya IPO dengan nilai RM3billion.

Jadi, misi dan plan road map untuk IPOkan pasukan bola sepak, Karipap boleh IPO,takkan lah Kelantan FC,Kita tak leh IPO..InshaAllah,jika ditakdirkan berjaya IPO dalam masa 5 tahun ini akan aku asingkan peruntukkan saham khas pada semua peminat TRW Kelantan FC.Kepada pemain Kelantan FC team musim depan,

Aku plan nak bagi saham,in sha Allah ada peruntukkan saham Pre IPO,special interest group shares. aku bagi 5 tahun awal sebelum IPO.

Kita sama-sama doa dan usaha,supaya industri bola kita berkembang dengan cara yg sihat dan berkembang maju.

Benda ini tidak mustahil..hanya orang yang pakar melabur seperti zamsaham boleh realitikannya…masa,perancangan,doa dan sokongan yang menentukannya…kita menyokong penuh dan insyaalah akan membeli saham terbitan lagi..Kalau orang bisnes cakap ia bukan cam org politik cakap biasanya !

Sumber :

ZamSaham. (2020, April 9). Adakah Mustahil TRW Kelantan FC di pasaran Saham ? https://www.facebook.com/zamsaham/photos/a.297351772202/10157968350127203
Norizam Tukiman. (2020). ZAMSAHAM | Facebook. https://www.facebook.com/zamsaham

Zamburger Beli Team Red Warriors 6.8 Juta

Norizam Tukiman mengotakan janji dengan muncul penyelamat Kelantan apabila melabur RM6.8 juta untuk memiliki sepenuhnya saham Team Red Warriors (TRW) Sdn. Bhd., sekali gus bergelar pemilik baharu TRW ((Utusan Malaysia,03 September 2020 di dapatkan di https://www.utusan.com.my/sukan/2020/09/zamsaham-hero-red-warriors/)).

Terkenal dengan julukan Zamsaham atau Zamburger, usahawan dari Johor itu turut menceriakan pemain serta pegawai Kelantan yang menerima gaji mereka hari ini selepas sekian lama tertunggak.

Kata Norizam, sebagai pakar pelaburan, beliau yakin membeli Kelantan adalah keputusan tepat kerana pasukan itu mampu membawa pulangan menguntungkan, sama ada daripada segi perniagaan mahu pun pencapaian dalam beberapa tahun mendatang.

“Saya akan fokuskan kepada isu pelesenan untuk pastikan kita selesaikan segala gaji pemain.

“Kita bayar RM3 juta dan RM3.8 juta sehingga hujung tahun ini untuk KAFA (Persatuan Bola Sepak Kelantan) selesaikan hutang.

“Indeks Prestasi Utama (KPI) yang saya letakkan adalah seri dianggap kalah dan kemenangan itu harus. “Kita mahu pemain fokus dan jangan lagi fikir pasal masalah gaji, bermain dengan baik serta jangan hampakan peminat,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita dalam Majlis Penswastaan Kelab Bola Sepak TRW Kelantan FC di sini hari ini.

Dalam majlis itu, Norizam menerima Perjanjian Pemilikan Penuh Syarikat TRW Sdn. Bhd. yang turut dihadiri Presiden KAFA, Datuk Shaari Mat Hussin dan Timbalannya, Datuk Seri Afandi Hamzah serta pemain TRW.

Majlis turut menyerahkan bayaran gaji kepada jurulatih, pegawai dan pemain berjumlah RM370,000.

Zamsaham Beli Team Red Warriors ?

Menurut Zulfaizan Mansor (2020),usahawan dan pakar pelaburan terkenal, Norizam Tukiman akhirnya membuktikan bahawa dia bukan ‘cakap kosong’ untuk membeli pasukan bola sepak Kelantan.

Ia selepas Norizam atau lebih dikenali sebagai Zamsaham bakal menandatangani perjanjian penjualan saham dengan Team Red Warriors (TRW) Sdn Bhd pada satu majlis di Kota Bharu, esok.

Difahamkan keputusan positif itu dicapai selepas perbincangan antara Zamsaham dan Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) di Kota Bharu, hari ini.

Berdasarkan jemputan media daripada pihak sekretariat media KAFA, turut sama berlangsung esok adalah majlis pembayaran gaji dan pegawai pasukan TRW.

Semalam, Berita Harian melaporkan Zamsaham sudah mendapat restu daripada ibunya mengenai hasrat mahu membeli pasukan Kelantan.

Kadang2 penyokong atau peminat bola sepak, tidak faham dan tidak tahu untuk membezakan KAFA dengan TRW?

Perbezaan KAFA dan TRW

Menurut Alawi Mohd Rashid Penasihat Undang-Undang KAFA (2020), menyatakan pada surat pekeliling Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bertarikh 21/2/2020 Ruj: FAM/CL/SMR/AS/VN/2020/023 telah meletakkan syarat bahawa hanya kelab bola sepak sahaja yang layak menyertai pertandingan AFC / Liga Super Malaysia / Liga Perdana Malaysia bagi musim 2021.

FAM juga telah telah mengeluarkan panduan “Pelan Pemisahan Kelab Bola Sepak” yang mana setiap persatuan bola sepak perlu mematuhinya sebelum September 2020.

2- Arahan ini bermaksud bahawa setiap pasukan bola sepak di bawah persatuan negeri termasuk KAFA mesti menubuhkan “Kelab Bola Sepak” untuk menyertai pertandingan Liga, FA Cup dan juga Malaysian Cup dan kelab ini hendaklah diswastakan kepada pihak lain.

3- KAFA telah membuat persiapan dan telah menyerahkan kepada FAM kesemua dokumen-dokumen yang diperlukan untuk penubuhan kelab bola sepak tersebut dan nama kelab yang dicadangkan adalah “Kelab Bola Sepak Kelantan” [Kelantan Football Club]. Kelulusan kelab ini akan dimaklumkan oleh FAM dalam bulan September 2020.

4. KAFA juga telah menubuhkan satu syarikat iaitu ‘Team Red Warriors Sdn. Bhd.” di mana syarikat ini diberi hak dan tanggungjawab untuk mengendalikan dan menguruskan Kelantan FC tersebut.

5. Dengan ini maka KAFA dan juga Kelantan FC akan terpisah dan masing-masing mempunyai Legal Entity yang berbeza di mana KAFA tidak lagi mempunyai apa-apa hak dan tanggungjawab ke atas Kelantan FC dan Kelantan FC juga tidak mempunyai apa-apa kaitan lagi dengan KAFA. Kelantan FC sebagai satu entity yang baru juga tidak terikat dengan bebanan hutang-hutang KAFA secara amnya.

6. Peranan KAFA selepas ini hanyalah melibatkan aktiviti-aktiviti pembangunan bola sepak seperti, antara lain, menganjurkan pertandingan Liga Tempatan antara persatuan bola sepak jajahan, pertandingan bawah umur, kerjasama dengan MSSK, klinik bola sepak dan lain-lain.

7. Manakala peranan syarikat Team Red Warriors Sdn. Bhd. adalah menguruskan Kelantan FC secara keseluruhannya termasuk mencari pemain-pemain, jurulatih, penggajian, membayar kos-kos pengurusan pasukan, perlawanan dan sebagainya.

8. Isu yang timbul dalam seminggu dua ini berkenaan penjualan pasukan bola sepak pada hakikatnya adalah penjualan dan pengambilalihan syarikat Team Red Warriors Sdn. Bhd., bukannya pengambilalihan dan penjualan KAFA itu sendiri.

Mana-mana pihak yang ingin membeli dan mengambil-alih pasukan bola sepak Kelantan hendaklah membeli saham-saham dalam syarikat tersebut dan seterusnya mendapat hak untuk menguruskan Kelantan Fc dalam pertandingan musim 2021.

Apabila ini berlaku maka pihak berkenaan akan mempunyai hak dan kuasa sepenuhnya ke atas Kelantan FC tanpa penglibatan KAFA lagi.Semoga penjelasan ini dapat membantu semua pihak dalam memahami perkembangan terkini.

Sumber :

BERNAMA. (2020, August 28). KAFA serah dokumen tubuh Kelantan FC. BERNAMA. https://www.bernama.com/bm/news.php?id=1874553
Norizam Tukiman. (2020). ZAMSAHAM | Facebook. https://www.facebook.com/zamsaham
Zulfaizan Mansor. (2020, September 2). Zamsaham sah beli TRW. BH Online. https://www.bharian.com.my/sukan/bola/2020/09/727205/zamsaham-sah-beli-trw

Masalah Battery Breakdown di Kuching dan Samarahan

masalah bateri

masalah bateri kuching

Masalah kereta apabila breakdown ditengah jalan menimbulkan masalah besar kepada kita sebenarnya, Maka, apa yang boleh kami bantu adalah berkongsi maklumat ini bermula dari 7pagi hingga 12am dengan BateriXpress.com

Call us NOW for battery breakdown services!
BateriXpress.com 0196119294

Hubungi kami segera, kami terus buat penghantaran & pemasangan di lokasi anda (Kuching & Samarahan)

wasap.my/60196119294/BateriXpress
⏰ Waktu Operasi Monday – Sunday (7am – 12am)

#AMARON MAINTENANCE FREE (Bateri Kering)

AMARON GO
✔ NS40ZL @ 38B20L MF
✔ NS60R/L @ 46B24R/L MF
✔ NS70R/L @ 75D26R/L MF
✔ 55D23L MF
✔ NX120-7R/L @ 95D31R/L MF

AMARON HI LIFE (18 MONTHS WARRANTY)
✔ NS40ZL @ 42B20L MF
✔ NS60R/L @ 55B24R/L MF
✔ NS70R/L @ 80D26R/L MF
✔ 85D23L MF
✔ NX120-7R/L @ 105D31R/L MF

AMARON HI LIFE PRO (18 MONTHS WARRANTY)
✔ NS70R/L @ 100D26R/L MF
✔ NX120-7R/L @ 125D31R/L MF

AMARON PRO DIN (18 MONTHS WARRANTY)
✔ DIN55R MF
✔ DIN66 MF
✔ DIN74 MF
✔ DIN90 MF
✔ DIN100 MF

Hubungi kami segera, kami terus buat penghantaran & pemasangan di lokasi anda (Kuching & Samarahan)

⏰ Waktu Operasi Monday – Sunday (7am – 12am)
☎ Whatsapp
wasap.my/60196119294/BateriXpress

FH UNITED AUTO SDN BHD
Ground Floor, Sublot No. 35,
Section 65, KTLD, Jalan Merdeka,
Off Jalan Tun Abdul Rahman,
93050 Kuching, Sarawak.

Riveredge
Near Teh Tarik Jambatan Gantung
Opposite Kubah Ria

#batterydelivery #perkhidmatanbergerak #mobileservice #wedeliver #abgbateri #yokohama #century #bateriXpress

MEMANG MURAH PAKAI ONEOXO

Perkongsian ini agar dapat membantu anda sebagai pengguna telefon pintar. Jom kita sebagai pengguna yang pintar memilih OneOxO yang sangat berbaloi dan menjimatkan kewangan anda.

Pakej Black sangat membantu kita untuk berjimat, sekiranya kita tukar pakej black dan call guna minit season pass sebab jika prepaid biasa call pakai minit call 2 saat pun akan ditolak 1 minit tapi dengan black call 2 saat aakn ditolak 0.5 minit sahaja.

 

1 2