Konsep Matrix Boleh Fahami Kaedah Spiritual

Konsep Matrix Boleh Fahami Kaedah Spiritual

Konsep Matrix Boleh Fahami Kaedah Spiritual

Konsep Matrix boleh fahami kaedah spiritual, sebenarnya ramai yang ‘pening’ sebenarnya untuk mencari ‘jalan keluar’ dalam memahami konsep spiritual dalam Islam itu sendiri,kali ini penulis cuba untuk mengupas konsep Matrix. Catatan semalam apa beza dicipta dengan tercipta rasa terpanggil utk kupas ttg matrix.

1-Mereka yang bersungguh-sungguh berzikrullah akan berpeluang ‘keluar dari matrix manusia’ dan menjelajah ke matrix-matrix lain atau ke matrix yang lebih tinggi..

Ini dinamakan sebagai pembukaan makrifat atau kesedaran tentang Ilahi. Individu dari Matrix manusia yang pertama dan pernah tiba ke Matrix yang terhampir dengan  Empunya Diri (Allah) adalah Nabi Muhammad SAW semasa  Mikraj.

2-Selepas itu laluan-lauan ‘menembusi’ Matrix telah terbuka dan Nabi Muhammad SAW menjadi ‘peneman’ kepada semua ‘jumper’ untuk Mikraj. Ini menunjukkan bahawa setiap Insan boleh mengikut jalan yang sama atau mencapai apa yang boleh dicapai oleh perintis jalan tadi..

Cuma kreativiti guru-guru menyebabkan ‘perjalanan’ ini kelihatan berbeza yang dinamakan sebagai tarekat.

Konsep Matrix Boleh Fahami Kaedah Spiritual

 

Penulis telah mengimbas filem The Matrix. Apakah hubungan yang berkait di antara The Oracle, Neo dan The Architect yang dijelaskan pada siri The Matrix Reloaded.

Adegan tersebut rasanya  mind blowing dan yakin akan digunakan sebagai topik perbincangan dalam kelas ‘Western Philosophy’ di institut pengajian tinggi di seluruh dunia.

Begitu sukarnya perjalanan Neo untuk berjumpa Architect, bagi mereka yang gemarkan sesuatu yang lebih dalam dan bermakna (yang akan membuat mereka berdebat mengenai idea falsafah cause and effect dan fenomenologi) mungkin akan menyukai bahagian perbualan di antara The Architect dengan Neo.

Bahagian ini sengaja dipanjangkan dan mungkin sukar difahami oleh segelintir penonton.

Konsep Matrix Boleh Fahami Kaedah Spiritual

Itulah hakikat kita juga bukan senang untuk menemui yang Maha Pencipta, bermacam pertempuran dan onak duri dijalanan harus dilalui.

Pada siri The Matrix Reloaded merupakan sebuah filem yang seronok ditonton. Watak-wataknya menarik. Ibarat dunia itu dicipta oleh adik beradik Wachowski memang nampak cool dengan penelitian kepada setting, kesan bunyi, suntingan serta rekaan kostum yang menarik.

3-Spritual adalah jalan yang memerlukan pencapaian kerohanian dan ketajaman akal yang tinggi untuk memahaminya.

That’s why berkenaan dengan kisah syurga, neraka dan hal-hal ghaib lain, Al-Quran banyak menggunakan perjalanan hidup masyarakat pada masa tersebut dan juga tamsilan saintifik dan mudah seperti cahaya dari pelita dari minyak zaitun.

Agama-agama lain banyak terkeliru atau sengaja mengelirukan untuk kepentingan mereka umpamanya menukarkan kenyataan ditiup dari Roh Ku untuk menyatakan Saidina Isa AS adalah anak tuhan. Walhal makna kenyataan itu jauh berbeza kerana keajaiban Roh juga dimiliki oleh semua insan bukannya Saidina Isa AS sahaja.

Begitu juga,manusia dibangkitkan di alam akhirat berdasarkan amalan masing-masing. Agama Hindu terkeliru dengan ‘lorong masa’ sehingga menyatakan bahawa kebangkitan semula itu di dunia ini.

Maka, konsep matrix boleh fahami kaedah spiritual bagi merungkai sekurang-kurangnya sebahagian masalah ruang dan masa serta  kewujudan seperti ‘berganda’ dan ‘melampaui’ ruang.

Apa beza dicipta dengan tercipta

Apa beza dicipta dengan tercipta

Apa beza dicipta dengan tercipta

Apa beza dicipta dengan tercipta ? ‘Sesuatu’ dan cahayanya tidak berpisah. Kalau cahaya itu hilang,..Adakah cahaya tu berada dalam tempat penghasilannya. Cahaya menjelaskan kewujudan.Umpama cahaya matahari yang menjelaskan wujudnya matahari.

Namun berbeza dengan bulan yang bercahaya. Sedangkan bulan tiada mempunyai cahayanya seperti dilihat waktu purnamanya. Tapi pantulan bulan itu dapat membiaskan cahayanya seolah-olah ia mempunyai cahaya.

Jadi Apa beza dicipta dengan tercipta ?

Di mana kita nak cari kuasa letrik yang mengalir. Dalam lampu ke atau dalam dawai.Tak pakai dawai pun letrik boleh mengalir dalam udara dalam air.

Bila jumpa jana kuasa pun tak jumpa tenaga letriknya.Bila janaletrik digerakkan,maka terhasil kuasa lertik.

Adakah gelung2 jana eletrik tu yang mencipta kuasa letrik.Pakai tenaga solar pun boleh hasilkan tenaga letrik. Adakah solar atau matahari itu mencipta letrik.

Semuanya adalah alat untuk menerima arus letrik sedangkan elektrik tu tak bertempat dan tak memerlukan bekas.Bekas hanya alat untuk peraturan hukum letrik dalam menyatakan wujudnya.

Macamana kalau tiba-tiba tak ada angin tak ada ribut, manusia asyik terkena eletrik aja lah. Huh, pening kepala nak kaji akhirnya kita imagine buat sangkaan dengan mengatakan HANTU. Sebelum ni saya ada catatkan kaitan hantu dan cahaya.

Apabila sesuatu itu tidak logik akal dan tak mampu lagi akal nak fikirkan, maka akan berlaku ‘sangkaan sendiri’. Kadang-kadang kita terperangkap dengan sangkaan itu apabila orang lain mengatakan tidak (batil) ?

Begitulah halnya, manusia mesti tegak atas pendirian yang mesti berdiri atas hakikat sendiri dan bersama-sama yang wajib wujud sehinggakan ‘AKU’ tidak perlu menyalahkan pendapat orang lain kerana itu bukan aku.Itu cara dia mengenali dirinya dan belum menyampai mengenali yang sebenarnya wujud yang tidak dapat disifatkan.

Aku dapati dan aku menyakini bahawa sesungguhnya ada wujud asli dari wujud aku. Kerana aku pernah meminta sesuatu dari yang ghaib itu lalu diberinya mengikut hajat ku. Jadi aku kenali diriku wujud kerana wujudnya dan sentiasa bersamanya.

Andai kata Ar-Rumi meminta sebatang rokok lalu tuhan memberinya, pasti Ar-Rumi akan meminta banyak lagi dari rokok itu. Sebelum ini manusia telah diberikan jalan (petunjuk/arah) itu lalu mereka lebih sesat. Kenapa ?

Mencari hakikat beza dicipta dengan tercipta ?

Aku tidak dapat mengatakan bahawa aku adalah ayah ku atau ibu, walaupun aku dari darah dagingnya dan sel-selnya yang disalirkan. Ayah ku juga tidak dapat mengatakan bahawa aku adalah dirinya. Namun hakikat hanyalah berasal dari keduanya.

Nama aku dan nama ayah ku tak dapat dipisahkan melainkan aku dilupakan untuk mengenali diri ku. Namun ayah ku tetap mengenali anaknya biar pun wajah semakin berubah. Seorang anak sukar mengenali ayahnya sekiranya ia tidak pernah melihat wajah ibu bapanya sejak kecil.

Apabila seorang anak yang terpisah begitu lama ditemukan kepada ayahnya, Maka siapakah yang akan menyatakan bukti dan tanda pengenalan. Si anak mengenal ayah atau ayah lebih dulu mengenali anaknya?

1 2 3 4 5 19