Semua orang apabila akalnya mula berfikir tentang kejadian dan ciptaan,..maka pertanyaan utama ialah
siapa yg.mencipta alam dan kehidupan ini.Hal ini bukan isu baru atau sejak manusia masuk ke abad 21,…
tapi telah dibahaskan beberapa ribu tahun sebelum ini.Bukti kitab taurat,zabur,injil dan quran serta peningalan sejarah membuktikan manusia telah memikirkan soal ketuhanan dan telah mempunyai pelbagai penyembahan.

Injil dan quran adalah dikatakan kalam dari tuhan.Manusia telah membuat penyelidikan secara ilmiah untuk memahami tentang apa yg.dikatakan tuhan. Kaedah akal dan ilmu nyata tidak dapat membuktikan pengenalan tentang tuhan.Namun kitab2 tuhan telah dipercayai oleh sebilangan besar manusia setelah mereka mendapat bukti kebenarannya.

Siapa tuhan?…Jawabnya tuhan adalah yang berkuasa menjadikan dan mematikan.Dia mempunyai pengenalan yang telah diajarkan kepada manusia sebagai pedoman untuk menjejakinya.Melalui ajaran kitab atau melalui petunjuk secara langsung.

Boleh juga la,..difahamkan cara demikian.Kebanyakan kata2 dari penjelasan nabi tak dilengkapkan.Terpulang pada kita bagaimana nak fahamkan. Sememangnya ilmu dan akal akan terhenti disuatu tahap yang mana sudah tiadak ada lagi yg.nak dikupaskan dan dibahas mengenai tuhan.Disana kita akhirnya akan mengaku kalah dan berserah.Kita berserah setelah buat pelbagai usaha pencarian disamping membuat amal yg.disuruh.Walaupun amal itu kita lakukan kerana mematuhi hukum syarak.Sekurangnya kita buat kerana takut,..sedangkan hati kita belum berapa yakin dan
masih keliru serta jahil tentang agama.tentang mengenal tuhan.

Manusia akan cuba melakukan arahan2 kepatuhan sedaya upaya untuk memperbaiki amalnya kepada tuhan. Ada di kalangan yg.berminat dan mempunyai sentuhan kerohanian akan berusaha mencari guru bagi mempelajari ilmu tersebut.

Maka terdapat bermacam2 niat dan tujuan tentang orang2 yg.menuntut ilmu ni.Ada juga orang yang tak
kisah mendalami hal kerohanian dan tak pandai agama tapi akhirnya mendapat ilmu melalui petunjuk tuhan.

Kalau tanya tuhan,..apakah sebenarnya matlamat manusia dijadikan.Tuhan sebenarnya ingin semua manusia selamat kembali sebagaimana sebersih asalnya dan ingin menempatkan manusia disurga sebagaimana asal tempat adam dijadikan.

Jadi tuhan sebenarnya telah memberi tawaran dan membuka peluang kepada manusia untuk jadi insan terpilih. Dalam urusan Allah memilih ni,..bukanlah ia pilih secara suka2 tanpa berperaturan atau syarat.

Walau pun nabi dipilih dan telah ditentukan dari perut mana,dari ibu bapa mana namun ada kupasan lebih panjang lebar untuk memahami kaedah memileh tu.Hamba yg.terpilih akan mempunyai tugas disisi Allah.
Ibarat macam askar komando tahan lasak .1000 orang rekrut komandor yg.dapat red barry 10 orang jer.(Itu pun kalu pass exam.  Kalu tak pass jadi prebet pun dapat gaji gak.)

By Muhammad Soulhiey Zeckry

zeckry.net merupakan Rakan Penyelidik Nusantara (RPN) untuk pembangunan dan perkembangan Sains Sosial [Pengajian Islam, Bahasa Arab dan Perundangan Syariah] di Nusantara. [[Perkhidmatan]]Guaman Syarie, Pengurusan Harta Islam, Editorial dan Perujuk Amanah Raya Berhad (ARB). PENAFIAN : Tidak semestinya tulisan dalam laman ini adalah pandangan muktamad penulis. SOKONGAN PADU :>>>Tabung Muallaf 50 Sen Sehari>>>

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.