Dalam hidup ini kita ada pilihan.

1. Kekal Bodoh. Tidak mahu belajar. Duduk dalam kalangan orang bodoh. Dan bercakap perkara bodoh dalam lingkungan orang orang bodoh.

2. Kita rasa pandai dan mula berdebat dengan orang bodoh . Akhirnya kita jadi bodoh kerana cuba memberitahu kelompok (keras keng dan degil Pok Od). Akhirnya mereka heret kita masuk selut lumpur dan pakaian kita kotor sama.

3. Kita “membodohkan diri” Angguk dan senyum sahaja. Biar lah kita dilihat tidak melawan dan tidak ada pendapat serta pandangan. Apa yang utama, poket kita tebal dan pendapatan bertambah.’.

Saya ambil pilihan ke 3. Ia lebih damai dan mendamaikan.

By Muhammad Soulhiey Zeckry

PENDIDIKAN Pengajian Islam dan Bahasa Arab (Syariah), Universiti Al-Azhar Of New Damietta City, Diploma Amalan Kehakiman dan Guaman Syarie. Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Certificate Of Mediation (USIM-JKSM), Skuad Sulh-Mediasi, Ahli Pertubuhan Gabungan Pesuruhjaya Sumpah Malaysia (PESUMA 0398) dan Ahli Pertubuhan Kebajikan Islam Kuching (PERKACH). MAZHAB: Imam As-Syafie` dalam bidang FIqh dan Berimamkan Syeikh Ibrahim Ad-Dasuqi dalam bidang Tasauf. PENAFIAN : Tidak semestinya tulisan dalam laman ini adalah pandangan muktamad penulis. PENDIRIAN : Pencinta Keharmonian, Keamanan dan Kesejahteraan Umat Sejagat. Pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah. SOKONGAN PADU :>>>Tabung Muallaf 50 Sen Sehari>>>

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.